Labels

Ais Krim (2) Ayam (15) Bandung (1) Bebola (2) Bergedel (1) Bihun (1) Bihun Goreng (1) Biskut Raya (2) Bolognese (2) Buah-buahan (6) Bubur (3) Burger (1) Carbonara (2) Cekodok (1) Celebration (5) Celup Tepung (1) Cornflakes (1) Couscous (1) Cucur (1) Daging (13) Ekor (2) Ikan (16) Ikan Masin (1) Juadah Istimewa Raya (9) Kambing @ Lamb (1) Kari (3) Kentang (2) Kerabu (1) Ketam (2) Ketupat (2) Kicap (2) Kuetiau (2) Kuih-muih (4) Kupang (1) Kurma (1) Laksa (1) Lala @ kepah (3) Lauk-Pauk (78) Lemang (1) Lempeng (1) Lobak Asin (1) Macaroni (2) Makanan Barat (7) Makanan Jepun (3) Makanan Ringan (10) Masak Lemak (5) Masakan Cina (5) Mee (3) Mi Segera (1) Minuman (3) Nasi (9) Nasi Goreng (5) Nasi Impit (1) Nasi Lemak (1) Noxxa (2) Oden (1) Paru (1) Pasta (5) Pencuci Mulut (9) Pengat (3) Periuk Kera (1) Perut (1) Petai (5) Pisang (3) Popia (1) Puding (3) Pulut (1) Rendang (2) Roti (7) Sambal (16) Sardin (2) Sayur (22) Seafood (26) Shellout (1) Siput (1) Sos (1) Soto (2) Sotong (4) Stim (1) Sup (5) Sushi (2) Taucu (1) Tauhu (1) Telur (9) Telur Asin (3) Telur Itik (2) Telur Padi (1) Telur Puyuh (1) Tempoyak (3) Thai (6) Tips (6) Tomyam (1) Udang (6)

Popia Nestum Horlicks

Niesreena dah bising dah, "bila nak buat popia nestum ni, mama?"

Tak sempat-sempat. Malam kelmarin sempatkan jugak untuk buat bersama-sama dengan Niesreena.

Popia Nestum Horlicks

Bahan-bahan

Kulit popiah 1 paket besar
Gula 1/2 cawan (dikisar halus)
Nestum 1 cawan (dikisar halus)
Horlicks 1 cawan
Adunan tepung gandum + air sebagai gam

Cara-caranya:-

Bahagi kulit popia kepada dua bahagian.

Gulung dan dibahagian hujung diletakkan 'gam'.

Dah selesai gulung semua, potong popia tersebut kepada bahagian yang lebih kecil.

Kali ni aku potong panjang-panjang sikit. Last time buat kecik-kecik, tak puas makan.

Goreng dengan menggunakan api kecil sehingga kekuning-kuningan.

Campurkan gula, nestum dan horlicks di dalam mangkuk besar.

Masukkan popia tersebut di dalam campuran tadi.

Sebungkus kulit popia saiz besar tu, dapatlah hampir satu balang.

#juliescookingwithluv

No comments: